Tid: 1 ½ timme
Så här gör du kolan:
Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i en kastrull. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.
När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.
Låt sedan fortsätta koka.
Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125 grader är den klar. Vid 140-145 grader får man hårda kolor.
Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.
Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.
OBS! Gör bara en sats åt gången
Så här gör du kolan:
Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i en kastrull. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.
När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.
Låt sedan fortsätta koka.
Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125 grader är den klar. Vid 140-145 grader får man hårda kolor.
Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.
Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.
OBS! Gör bara en sats åt gången
Lycka till :)




Inga kommentarer:
Skicka en kommentar